Residence Zoetermeer

We have made the complete design plan for transforming an existing home into a modern residence with curvy edges and white plasterwork.

Transformation of an existing residence
The original house, built in 1999 has undergone a complete transformation. The original house consisted of vertical rectangular volumes with three floors. Attached to the volume was slanted covering of combined glass and copper cladding. This lead to unacceptable leakage and an unacceptable climate right from the original completion. The owners patiently tried to live with these shortcomings for a few years but eventually decided that the solution would be to remodel their house. The technical qualities of the main volume were excellent so that with some adjustments they could be maintained and implemented into the new design.

We created a design of interlocking lines and volumes. Each of the four facades have individual characteristics that have been achieved with the use of inward and outward projecting masses and shapes. Examples of these techniques can are clearly visible in the loggia of the living room located on the first floor and the expansion of the kitchen which has a balcony. The facades are a combination of white plaster work and ‘Keralit’ timber look. The shapes and curves in the facades ensure coherence in the design and presents a playful effect.

The living room has been created on the first floor so that the view of the lake in the vicinity can be even enjoyed to full extent. The living room is equipped with a large gas fire place which separates the room into a sitting area and television area. The first floor also houses a pantry, a study and a playroom for the children. The master bedroom is equipped with an en-suite bathroom and dressing room which are situated, next to the entrance hall and the kitchen on the ground floor. On the second floor there are two additional bedrooms and a bathroom.

With the new building additions, the house is increased by 75 m2. Solar panels have been implemented onto the flat roof and because of the high parapet they are not visible from the street level. At Media you can see a small film about the transformation of this residence, only in Dutch available.

Year: 2011-2013.
Team: Maxim Winkelaar.
Contractor: Bouwbedrijf Hempelmann.
Photography: Maxim Winkelaar Architects and ©Nelis.
Awards: Nominated for the ECOLA Awards 2015 (European Conference of Leading Architects).

Related Projects
Hotel Mauritskade Amsterdam

New design and renovation of the building for a 4+ star hotel with 120 rooms and underground parking in Amsterdam.

Continue Reading

House Amsterdam Oud-Zuid

Renovation and interior design of a 19th century residence in the posh Amsterdam Oud-Zuid area. The urban family house has got high end finishes.

Continue Reading

Residence Zoetermeer

We have made the complete design plan for transforming an existing home into a modern residence with curvy edges and white plasterwork.

Continue Reading


Bemmel Residence

Modern and white residence with large glass windows. The house rises as a sculpture in the landscape. At the rear is a large porch with glass roof.

Continue Reading

Waterholes Floating Homes

Award winning concept design of modern floating homes. Trendy water homes with a floating concrete foundation.

Continue Reading

House Amstelveen 1

This characteristic house from 1930 needed a complete rebuilding. The house has received an extension to the rear to enlarge the living area.

Continue Reading


House Bussum

Renovation and interior design of an old house in Bussum. We have made a large atrium in the attic.

Continue Reading

Canal House Amsterdam

Renovation and restauration with foundation repair of a traditional historic canal house in the centre of Amsterdam.

Continue Reading

Residence Langeraar

Total renovation with extension and interior design for a residence along the lakes in the centre of The Netherlands.

Continue Reading


House Bussum 2

Interior design and renovation plan of the ground floor for a typical 1930's house in Bussum. Steel glazed doors are implemented.

Continue Reading

Recent news
Linked-In
We attach great importance to good networking both privately and professionally. Add Maxim Winkelaar to your network through his Linked-In profile.
Vacancies and internships
Currently there are no vacancies or internships available. Our team is complete. We receive daily open applications and therefore can not personally respond to all applications.
Contact
Maxim Winkelaar Architects B.V.
Sint Olofspoort 3
1012 AJ Amsterdam
The Netherlands
Telephone +31 (0)20 776 23 15
www.maximwinkelaar.com mail(at)maximwinkelaar.com