Over

Het architectenbureau in Amsterdam is onder leiding van Maxim Winkelaar, hij is verantwoordelijk architect van het bureau. Maxim Winkelaar staat voor ‘Design Follows Personality’ waarbij hij samen met de klant een persoonlijk op maat gemaakt ontwerp creëert en daardoor het project haar eigen unieke karakter geeft. Daardoor wordt de leefomgeving van onze klanten geoptimaliseerd en voelen mensen zich snel thuis in de door ons ontworpen gebouwen. De diversiteit in projecten die door ‘Design follows Personality’ ontstaan is terug te zien in zijn werk.

Naast het ontwerpen van nieuwbouwprojecten is zijn specialisme op het gebied van renovatie. Al op jonge leeftijd was Maxim Winkelaar geïnteresseerd in (oude) bestaande gebouwen. Niet voor niets dat hij tijdens zijn bouwkunde studies zich verdiepte in bouwhistorie en kunstgeschiedenis. Deze combinatie van studies en zijn werkervaring geeft een meerwaarde voor het zien van (cultuurhistorische) kwaliteiten en ontwerpmogelijkheden van bestaande gebouwen.

Maxim Winkelaar is groot voorstander om bestaande gebouwen waarvan het casco nog goed is, nieuw leven in te blazen:
Er zijn talloze (oude) gebouwen waarvan het casco nog waardevol genoeg is om hergebruikt te worden. Vaak is er veel meer mogelijk dan men denkt waardoor bij een goed ontwerp verrassende ruimten en praktisch bruikbare gebouwen kunnen ontstaan.

Maxim Winkelaar is eigenaar van Maxim Winkelaar Architects B.V. en is co-founder van het (internationaal) prijswinnende concept Watergaten®.

Studie
Maxim Winkelaar (1980) is van Nederlands-Britse afkomst en begon zijn bouwkundige loopbaan in 1996 op de MTS Bouwkunde in Utrecht. Na deze in 2000 te hebben afgerond ging hij door met Bouwkunde op de HTS in Amsterdam, met als afstudeerrichting Bouwtechniek. Tijdens deze studie volgde hij een marketing opleiding en behaalde hij zijn NIMA-A diploma. Na afronding van deze studies, is hij begonnen op de Technische Universiteit Delft. Door zijn interesse in restauratie volgde hij op de Universiteit Leiden, de faculteit Kunstgeschiedenis, het vak Bouwhistorie in Nederland.

Zijn ommekeer naar de moderne architectuur vond plaats toen hij als uitwisselingsstudent Contemporary Architecture aan de London University ging studeren. Zijn studieproject werd tentoongesteld op de jaarlijkse architectuur expositie. Na diverse stages in binnen- en buitenland studeerde hij in 2006 af op de Technische Universiteit Delft.

Loopbaan
Al geruime tijd is Maxim Winkelaar ondernemer. In 2011 richtte hij Maxim Winkelaar Architects op waarbij zijn werk in 2013 in het boek “Reactivate! – Vernieuwers van de Nederlandse architectuur” werd opgenomen. Van de periode 2006 – 2011 was hij werkzaam als Partner bij rondaywinkelaar architecten Amsterdam. Daarvoor werkte hij oa. bij Rappange & Partners Architecten en bij Vereniging Hendrick de Keyser.

Awards
Voor een prijsvraag uitgeschreven door het BAI en de BNA heeft Maxim Winkelaar samen met Bob Ronday in 2006 met het concept Watergaten® de eerste prijs gewonnen en diverse architectuur nominaties ontvangen. Het Watergaten® project is ook op verschillende exposities tentoongesteld. Het project werd niet gerealiseerd en daardoor bedachten Maxim Winkelaar en Bob Ronday in 2010 een ‘omgekeerde prijsvraag’ waarbij ze alle gemeenten met water in Nederland uitdaagde om mee te doen. Als een gemeente een geschikte locatie aandroeg was de eerste prijs het bouwen van de unieke waterwoning Watergaten®. Deze ludieke actie bracht veel publiciteit op, maar uiteindelijk heeft geen één gemeente meegedaan. Naast Watergaten® heeft Maxim Winkelaar nog met andere prijsvragen meegedaan. De ontwerpen ESpatio en PLANK! zijn beide genomineerd door de vakjury. Het project Villa Zoetermeer is genomineerd voor de ECOLA Awards 2015 (European Conference of Leading Architects) in de catorgorie: ‘Transormatie en Hergebruik’.

Nevenactiviteiten
Maxim Winkelaar heeft lezingen gegeven in Nederland, Duitsland, Noorwegen en Engeland en wordt hij uitgenodigd voor debatten en symposia. Zo heeft hij oa. lezingen gegeven voor de BNA Gebouw van het jaar Awards en op de EcoBuild beurs, wereld grootste Event for Sustainable Design in Londen, Engeland.
Ook heeft Maxim Winkelaar meegewerkt aan meerdere televisieprogramma’s voor o.a. de Duitse televisie ZDF is hij geïnterviewd over de geschiedenis van het wonen op het water in Nederland en legde het futuristische concept Watergaten® uit.

Architect-lid Welstand
Gedurende de periode 2013 tot 2017 heeft Maxim Winkelaar ook een consultantfunctie als architect-lid bij de welstandscommissie van de Gemeente Huizen uitgevoerd.

Goede doelen
Maxim Winkelaar steunt ook goede doelen. Zo is hij lid van de Vereniging Hendrick de Keyser te Amsterdam. Een vereniging tot behoud van architectonisch en historisch waardevolle huizen in Nederland. Ook helpt hij Stichting Raguel. Dit is een onafhankelijke stichting die een bijdrage levert in de huisvesting met begeleiding op maat voor jong volwassenen met een licht verstandelijke beperking.

Recent nieuws
Linked-In
Wij hechten veel waarde aan een goed netwerk van zowel particulieren als professionals. Voeg Maxim Winkelaar eenvoudig toe in uw netwerk via zijn Linked-In profiel.
Ons team versterken?
Wil je in een inspirerende kleinschalige werkomgeving werken en je bezig houden met hoogwaardig afgewerkte projecten? Kijk dan naar onze vacatures. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.
Contact
Maxim Winkelaar Architects B.V.
Sint Olofspoort 3
1012 AJ Amsterdam
Telefoon +31 (0)20 776 23 15
www.maximwinkelaar.com mail(at)maximwinkelaar.com