Over

Al op jonge leeftijd was Maxim Winkelaar geïnteresseerd in (oude) gebouwen. Niet voor niets dat hij zich naast zijn studies bouwkunde en architectuur verdiepte in bouwhistorie en kunstgeschiedenis. Deze combinatie van studies en zijn werkervaring geeft een meerwaarde voor het zien van (cultuurhistorische) kwaliteiten en ontwerpmogelijkheden van bestaande gebouwen.

De uitbreiding naar de moderne architectuur vond plaats toen hij als uitwisselingsstudent Contemporary Architecture aan de London University ging studeren. Zijn studieproject werd tentoongesteld op de jaarlijkse architectuur expositie in London. Na diverse stages in binnen- en buitenland studeerde hij tenslotte in 2006 af op de Technische Universiteit Delft. Doordat Maxim Winkelaar alle bouwkundige opleidingsniveaus heeft doorlopen, spreekt hij de taal van zowel het architectonisch ontwerp als de technische uitvoering.

Maxim Winkelaar is eigenaar van Maxim Winkelaar Architects B.V. en is co-founder van het (internationaal) prijswinnende concept Watergaten®.

Awards
Al geruime tijd is Maxim Winkelaar ondernemer. De eerste aanleiding voor het starten van een eigen bureau was na het winnen van een architectenwedstrijd. Voor een prijsvraag uitgeschreven door het BAI en de BNA heeft Maxim Winkelaar samen met Bob Ronday in 2006 met het concept Watergaten® de eerste prijs gewonnen en diverse architectuur nominaties ontvangen. Het Watergaten® project is ook op verschillende exposities tentoongesteld. Het project werd echter niet gerealiseerd en daarom bedachten Maxim Winkelaar en Bob Ronday later in 2010 een ‘omgekeerde prijsvraag’ waarbij ze alle gemeenten met water in Nederland uitdaagde om mee te doen. Als een gemeente een geschikte locatie zou aandragen was de eerste prijs het bouwen van de unieke waterwoning Watergaten®. Deze ludieke actie bracht veel publiciteit op, maar uiteindelijk heeft geen één gemeente meegedaan. Naast Watergaten® zijn ook andere prijsvraaginzendingen van Maxim Winkelaar goed ontvangen door de verschillende jury. De ontwerpen ESpatio en PLANK! zijn beide genomineerd door de vakjury. Het project Villa Zoetermeer is genomineerd voor de ECOLA Awards 2015 (European Conference of Leading Architects) in de catorgorie: ‘Transformatie en Hergebruik’. Later heeft het bureau diverse besloten prijsvragen gewonnen.

Nevenactiviteiten
Maxim Winkelaar heeft lezingen gegeven in Nederland, Duitsland, Noorwegen en Engeland. Hoogtepunten zijn o.a. de lezingen voor de BNA Gebouw van het jaar Awards en op de EcoBuild beurs, werelds grootste evenement for Sustainable Design in Londen, Engeland.
Ook heeft Maxim Winkelaar meegewerkt aan meerdere televisieprogramma’s. Voor o.a. de Duitse televisie ZDF is hij geïnterviewd over de geschiedenis van het wonen op het water in Nederland en legde het futuristische concept Watergaten® uit.

Architect-lid Welstand
Gedurende de periode 2013 tot 2017 heeft Maxim Winkelaar voor vijf jaar een consultantfunctie als architect-lid bij de welstandscommissie van de Gemeente Huizen bekleed. Hierbij maakte hij deel uit van een vijftallige commissie die adviseerde over ruimtelijke kwaliteit en bouwplannen in deze gemeente.

Goede doelen
Maxim Winkelaar steunt ook goede doelen. Zo is hij actief lid van Vereniging Hendrick de Keyser te Amsterdam. Een vereniging tot behoud van architectonisch en historisch waardevolle huizen in Nederland.

Recent nieuws
Linked-In
Wij hechten veel waarde aan een goed netwerk van zowel particulieren als professionals. Voeg Maxim Winkelaar eenvoudig toe in uw netwerk via zijn Linked-In profiel.
Ons team versterken?
Wil je in een inspirerende kleinschalige werkomgeving werken en je bezig houden met hoogwaardig afgewerkte projecten? Kijk dan naar onze vacatures. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.
Contact
Maxim Winkelaar Architects B.V.
Sint Olofspoort 3
1012 AJ Amsterdam
Telefoon +31 (0)20 776 23 15
www.maximwinkelaar.com mail(at)maximwinkelaar.com