Drijvend complex de WoonARC

Stedenbouwkundig ontwerp voor de infrastructuur van een pier ten behoeve van drijvende woningen.

Het stedenbouwkundige concept bestaat uit het verdiepen van de pier. In de verzonken pier worden alle voorzieningen zoals parkeren, thuis-werkplekken en installaties ondergebracht. Er ontstaat een horizontale scheiding waarbij boven het waterniveau de nadruk ligt op vrijheid van het drijvend wonen met recreatie en verzonken in het water zijn alle ondersteunende faciliteiten.

Concept
De locatie Het Nieuwe Water ligt tussen de drie dorpen Naaldwijk, ’s-Gravenzande en Monster. Het Nieuwe Water leent zich goed als recreatief ruimtelijk woongebied. In deze omliggende plaatsen is de
dichtheid van wonen, werken en recreëren laag. Door de snelle ontwikkelingen in de maatschappij worden onze leefpatronen steeds dynamischer, wonen werken en vrijetijd komen steeds dichter bij elkaar en worden steeds meer door elkaar heen geweven. Het Nieuwe Water is optimaal geschikt om wonen, werken en vrijetijd (recreëren) te combineren. Deze functies worden gekoppeld in het stedenbouwkundige concept, waarbij er een scheiding wordt gemaakt in de dichtheid van de functies omdat men niet continu geconfronteerd wil worden met het werk en de snelle maatschappij waarin we leven. Hierdoor ontstaat er een zeer pure manier van wonen met de nadruk op rust, vrijheid (uitzicht) en recreatie.

Thuiswerken
De werkplekken die zijn opgenomen verdiept in de pier is een voorziening voor een steeds groter wordende groep thuiswerkers. Er vindt minder woon-/werkverkeer plaats waardoor er minder files en CO2 uitstoot plaatsvindt. Wanneer men zich verplaatst van de verzonken pier naar de woningen wordt de hedendaagse chaos van auto’s, stress en werk achtergelaten. Wonen en recreëren op het water geeft vrijheid en rust. Doordat alle faciliteiten verdiept liggen en niet zichtbaar zijn vanuit de woning, is er geen confrontatie.

Nieuwe haven
De verzonken pier is cirkelvormig met aan de ‘veilige’ binnenzijde het haven- en recreatiegebied en aan de buitenzijde de woningen. Hierdoor ontstaat een verticale scheiding tussen enerzijds wonen met het vrije uitzicht en anderzijds het recreëren. De steiger bestaat uit bogen die een richting hebben naar het binnengebied (havenkant) en een richting naar het buitengebied (uitzichtkant). De bogen naar het binnen gebied geven het uitzicht op de recreatiezone en de bogen naar de uitzichtkant bevinden zich de stijgpunten naar de woningen. Het complex is semi-openbaar toegankelijk. Men kan de woningen op twee manieren betreden. Met de auto kan er via de verzonken pier naar de privé-parkeerplaats en de stijgpunten dicht bij de woningen worden gereden. Door het stijgen vanuit de verzonken steiger, komt men in een heel open en uitzichtrijk gebied. Te voet kunnen de woningen horizontaal vanaf het land worden benaderd. Via het entreegebouw lopen voetgangers door een poort de steiger op. Deze poort symboliseert het achterlaten van de hedendaagse chaos en drukte.

Functies
Het entreegebouw heeft een gecombineerde functie. Boven water geeft het toegang tot de woningen, de voorzieningen zoals postbussen en intercominstallaties en in de verzonken pier is er een centrale
installatieruimte voor het gehele project. Deze installatieruimte is vergelijkbaar met de server van een computernetwerk. Door de energievoorziening centraal te regelen kan er door schaalvergroting en gelijktijdige vraag van de woningen een energiebesparing optreden. De woningen hebben een sterk gereduceerde installatievoorziening, waardoor er een minder geluidvervuiling plaatsvindt in de woningen door ventilatie- en c.v.-installaties. De leidingen lopen via wanden van de verzonken pier tussen de woningen en de installatieruimte. De centrale installatievoorziening bevat, naast ventilatie en c.v. met winter- en zomeropslag, ook stroomvoorziening, een bufferzone voor grijswater en waterzuivering (drinkwater). Tevens vindt hier de warmteterugkoppeling plaats. Doordat de installaties centraal geregeld worden, kan er een hoog rendement behaald worden.

Jaar: 2007.
Team: Maxim Winkelaar en Bob Ronday.
Prijsvraag ontwerp.

Gerelateerde Projecten
Villa Zoetermeer

Deze bestaande woning heeft een grote metamorfose gekregen waarbij het uiterlijk compleet is veranderd naar een moderne villa.

Lees verder

Villa Bemmel

Moderne witte nieuwbouw villa met grote ramen dat als een sculptuur in het landschap staat. Aan de achterzijde zit een grote veranda met glazen dak.

Lees verder

Villa Vinkeveen 1

Op een prachtig gelegen perceel aan de Baambrugse Zuwe in Vinkeveen wordt een nieuw opgetrokken vrijstaande woning gebouwd.

Lees verder


Hotel Mauritskade Amsterdam

Grote renovatie met herbestemming naar een luxe 4+ sterren hotel met 120 hotelkamers en ondergrondse parkeergarage in Amsterdam.

Lees verder

Winkel Kalverstraat

Voor het kledingmerk every.day.counts is een ontwerp gemaakt om een bestaande winkelruimte volledig te verbouwen en te re-stylen.

Lees verder

Villa Langeraar

Voor een bestaande villa gelegen op een ruime perceel grenzend aan de Langeraarse plassen hebben wij een compleet renovatie ontwerp gemaakt.

Lees verder


Villa Abcoude

Deze vrijstaande villa is ontworpen op een vrije kavel van de nieuwbouwlocatie Land van Winkel.

Lees verder

Watergaten woningen

Het prijswinnende concept Watergaten® is een nieuw woonconcept voor op water. Deze drijvende woningen kunnen overal gebouwd worden.

Lees verder

Villa Aruba

Op een nieuwbouwkavel in Palm Beach (Noord) Aruba is een ontwerp gemaakt voor een modern vrijstaand woonhuis gelegen nabij het strand.

Lees verder


Landhuis Doorn

Deze landelijke villa heeft een grootschalige duurzame renovatie gekregen met een moderne uitbouw.

Lees verder

Recent nieuws
Linked-In
Wij hechten veel waarde aan een goed netwerk van zowel particulieren als professionals. Voeg Maxim Winkelaar eenvoudig toe in uw netwerk via zijn Linked-In profiel.
Vacatures en stageplekken
Momenteel zijn er geen vacatures of stageplekken meer beschikbaar. Ons team is compleet. We ontvangen dagelijks open sollicitaties en kunnen daarom niet persoonlijk op alle sollicitaties reageren.
Contact
Maxim Winkelaar Architects B.V.
Sint Olofspoort 3
1012 AJ Amsterdam
Telefoon +31 (0)20 776 23 15
www.maximwinkelaar.com mail(at)maximwinkelaar.com