Grachtenpand Amsterdam 1

Grondige renovatie en restauratie met funderingsherstel van een monumentaal grachtenpand in het centrum van Amsterdam.

Locatie en historie
Dit grachtenpand gelegen in de Jordaan is in de loop der eeuwen meerdere keren grondig verbouwd maar bevat nog restanten uit de 17e eeuw. Het huis heeft een typisch Amsterdamse plattegrond, dit bestaat uit een voorhuis met binnenplaatsje en achterhuis. De gaaf bewaarde balklagen met sleutelstukken en de openhaard zijn uit de 17e eeuw. Verder is het gebouw voor het grootste gedeelte uit de 19e en vroeg 20ste eeuw. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw is de woning nog diverse keren aangepast, waarna tot het moment van de laatste verbouwing op elke verdieping een klein appartement zat.

Ontwerp
De hele woning is grondig gerenoveerd tot een groot woonhuis. Het souterrain is meer dan 1 meter uitgediept om meer sta hoogte te krijgen. Daarbij heeft de gehele woning, zowel het voor- als het achterhuis, een nieuwe fundering gekregen. Nieuwe palen zijn tot 12 meter diep in de grond geslagen en er is een betonnen bak gestort om het grondwater tegen te houden. In het souterrain zit aan de straatzijde een berging en verder is er een tv-/speelkamer, toilet en bijkeuken. Om de ruimte optimaal te benutten is er een daklicht geplaatst in het lichthof. Door dit dak zo transparant mogelijk uit te voeren is het een knipoog naar het verleden.
Doordat het souterrain uitgediept is kon in het nieuwe plan de hele bel-etage vloer een stukje zakken. Hierdoor is 30 cm meer sta hoogte gewonnen. De oude balklagen zijn overal nog intact gebleven. Het vloertje in de voorkamer, dat in de 20e eeuw was gebouwd tussen de bel-etage en eerste verdieping, is verwijderd. Zo is een grote vide ontstaan waardoor er via de dubbele ramen veel daglicht naar binnen stroomt tot in de woonkamer. Vanuit de voorkamer met vide gaat men trapsgewijs naar beneden richting de lager gelegen achtertuin. In het verbindingsstuk tussen voor- en achterhuis is een interne trap gemaakt naar het souterrain. In het achterhuis is de keuken geplaatst grenzend aan de tuin. De toepassing van een harmonica pui versterkt de binnen-buitenrelatie. In de zomer kan men de hele pui openzetten zodat de keuken als veranda kan worden gebruikt.

Een nieuw ontworpen trap gaat naar de eerste verdieping waar een studie-/gastenkamer is gemaakt. De balustrade op de verdieping is gemaakt van glas zodat men vanaf deze verdieping direct naar de gracht kan kijken. Er is een vouwwand-systeem bedacht waardoor de kamer ook kan worden afgescheiden van de vide. Er is een nieuwe trap gemaakt van de eerste naar tweede verdieping. Op de tweede verdieping is de master bedroom met inloopkast en badkamer. De badkamer geeft toegang tot een dakterras op het achterhuis. De enige trap die bewaard is gebleven is de trap van de tweede verdieping naar de zolder. Dit geeft nog een beeld hoe de andere – inmiddels gesloopte – trappen in het huis ook waren: smal en steil! Op zolder zijn twee kinderslaapkamers die gezamenlijk hun eigen badkamer hebben.

Jaar: 2011-2013.
Team: Maxim Winkelaar en bouwmanager Jurgen van Denderen.
Aannemer: P.A. van Miltenburg & Zn.
Fotografie: Anne van Houwelingen.

Gerelateerde Projecten
Villa Zoetermeer

Deze bestaande woning heeft een grote metamorfose gekregen waarbij het uiterlijk compleet is veranderd naar een moderne villa.

Lees verder

Grachtenpand Amsterdam 3

Grondige renovatie en ontwerp voor vijf luxe appartementen in een grachtenpand in het centrum van Amsterdam.

Lees verder

Villa Bemmel

Moderne witte nieuwbouw villa met grote ramen dat als een sculptuur in het landschap staat. Aan de achterzijde is een grote veranda met glazen dak.

Lees verder


Huis Amsterdam Oud-Zuid 1

Volledige renovatie en interieurontwerp van een gedateerd 19e eeuws gebouw naar een high end luxe woonhuis in het chique Amsterdam Oud-Zuid.

Lees verder

Villa Naarden

Voor dit vrijstaande woonhuis is een nieuw ontwerp voor de keuken gemaakt. De keuken heeft een betonnen aanrechtblad en kasten van licht eiken.

Lees verder

Villa Vinkeveen 1

Op een prachtig gelegen perceel aan de Baambrugse Zuwe in Vinkeveen is een nieuwe vrijstaande woning gebouwd.

Lees verder


Villa Zeist

Voor in de kelderruimte van een vrijstaande woning in Zeist is een ontwerp gemaakt voor een thuis spa wellness met zwembad en sauna.

Lees verder

Huis Amstelveen

Deze karakteristieke woning uit 1930 is compleet gerenoveerd. De woning heeft ook aan de achterzijde een uitbouw gekregen met een daklicht.

Lees verder

Huis Bussum

Complete verbouwing van een jaren '30 woning waarbij een grote vide op de zolder is gemaakt.

Lees verder


Vier watervilla’s Kortenhoef

Op een geweldige locatie gelegen aan het water de Wijde Blik nabij Loosdrecht worden vier eigentijdse waterwoningen gerealiseerd.

Lees verder

Recent nieuws
Linked-In
Wij hechten veel waarde aan een goed netwerk van zowel particulieren als professionals. Voeg Maxim Winkelaar eenvoudig toe in uw netwerk via zijn Linked-In profiel.
Ons team versterken?
Wil je in een inspirerende kleinschalige werkomgeving werken en je bezig houden met hoogwaardig afgewerkte projecten? Kijk dan naar onze vacatures. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.
Contact
Maxim Winkelaar Architects B.V.
Sint Olofspoort 3
1012 AJ Amsterdam
Telefoon +31 (0)20 776 23 15
www.maximwinkelaar.com mail(at)maximwinkelaar.com