Grachtenhuis Amsterdam 2

Grondige renovatie en restauratie met funderingsherstel van een monumentaal grachtenpand in het centrum van Amsterdam.

Renovatie grachtenpand
Dit grachtenpand in de Jordaan is in der loop der eeuwen meerdere keren grondig verbouwd maar heeft nog restanten uit de 17e eeuw. Het huis heeft een typisch Amsterdamse plattegrond, dit bestaat uit een voorhuis met binnenplaatsje en achterhuis. De gaaf bewaarde balklagen met sleutelstukken en de openhaard zijn uit de 17e eeuw, verder is het grootste gedeelte uit de 19e en vroeg 20ste eeuw. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw is de woning nog diverse keren aangepast, waarbij tot de situatie voor bebouwing op elke verdieping een klein appartement zat.

Grondig ontwerp
De hele woning is grondig gerenoveerd tot een groot woonhuis. Het souterrain is meer dan 1 meter uitgediept om meer hoogte, dus bruikbare ruimtes, te krijgen. Daarbij heeft de hele woning, zowel het voor- als het achterhuis een nieuwe fundering gekregen. Nieuw palen zijn tot 12 meter diep de grond in geslagen en er is een betonnen bak gestort om het grondwater tegen te houden. In het souterrain zit aan de straatzijde een berging en verder is er een t.v. kamer, toilet en bijkeuken. Om de ruimte optimaal te benutten is er een daklicht geplaatst in het lichthof. Door dit dak zo transparant mogelijk uit te voeren is het een knipoog naar het verleden.

De bel etage bestond uit lage ruimtes en kleine kamertjes. Doordat het souterrain uitgediept is kon in het nieuwe plan de hele bel etage vloer een stukje zakken. Hierdoor is 30 cm meer hoogte gewonnen. De oude balklagen zijn overal nog intact gebleven. Het vloertje dat in de 20e eeuw is ingebracht in de voorkamer tussen de bel etage en eerste verdieping is verwijderd hierdoor is een grote vide ontstaan waardoor door dubbele ramen veel daglicht naar binnen komt dat reikt tot in de woonkamer. Vanuit de voorkamer met vide gaat men trapsgewijs naar beneden richting de lager gelegen achtertuin. In het verbindingsstuk van voorhuis en achterhuis is een interne trap gemaakt naar het souterrain. In het achterhuis is de keuken geplaatst grenzend aan de tuin. De toepassing van een harmonica pui versterkt de binnen-buitenrelatie. In de zomer kan men de hele pui openzetten waar de keuken als veranda kan worden gebruikt.

Door de vide heeft men een royalere entree. Een nieuw ontworpen trap gaat naar de eerste verdieping waar een studie / logeerkamer is gemaakt. Balustrade op de verdieping is gemaakt van glas zodat men vanaf dat niveau op de gracht kan kijken. Er is een vouwwand-systeem bedacht waardoor de kamer ook kan worden afgescheiden van de vide. De historische balklaag uit de 17e eeuw is hier nog goed te zien. Op deze verdieping is ook een gasten badkamer gekomen. De badkamer zit in een dakopbouw dat gedeeltelijk op het achterhuis is geplaatst. Er is een nieuwe trap gemaakt van de eerste naar tweede verdieping. Op de tweede verdieping is de master bedroom met inloopkast en badkamer. De badkamer heeft toegang tot een dakterras op het achterhuis. De enige trap die bewaard is gebleven is de trap van de tweede verdieping naar de zolder. Dit geeft nog een beeld hoe de andere er uit gesloopte trappen ook in het huis waren: smal en steil! Op zolder zijn twee kinderslaapkamers die ook hun eigen badkamer hebben.

Jaar: 2011-2013.
Team: Maxim Winkelaar en Jurgen van Denderen.
Interieurstylist: Ferm.
Aannemer: P.A. van Miltenburg & Zn.
Fotografie: Maxim Winkelaar Architects.

Gerelateerde Projecten
Villa Zoetermeer

Deze bestaande woning heeft een grote metamorfose gekregen waarbij het uiterlijk compleet is veranderd naar een moderne villa.

Lees verder

Vijf appartementen Amsterdam

Grondige renovatie en ontwerp voor vijf luxe appartementen in een grachtenpand in het centrum van Amsterdam.

Lees verder

Villa Bemmel

Moderne witte nieuwbouw villa met grote ramen dat als een sculptuur in het landschap staat. Aan de achterzijde is een grote veranda met glazen dak.

Lees verder


Huis Amsterdam Oud-Zuid 1

Volledige renovatie en interieurontwerp van een gedateerd 19e eeuws gebouw naar een high end luxe woonhuis in het chique Amsterdam Oud-Zuid.

Lees verder

Keuken Villa Naarden

Voor dit vrijstaande woonhuis is een nieuw ontwerp voor de keuken gemaakt. De keuken heeft een betonnen aanrechtblad en kasten van licht eiken.

Lees verder

Villa Vinkeveen 1

Op een prachtig gelegen perceel aan de Baambrugse Zuwe in Vinkeveen is een nieuwe vrijstaande woning gebouwd.

Lees verder


Spa Wellness Villa Zeist

Voor in de kelderruimte van een vrijstaande woning in Zeist is een ontwerp gemaakt voor een thuis spa wellness met zwembad en sauna.

Lees verder

Huis Amstelveen 1

Deze karakteristieke woning uit 1930 is compleet gerenoveerd. De woning heeft ook aan de achterzijde een uitbouw gekregen met een daklicht.

Lees verder

Huis Bussum

Complete verbouwing van een jaren '30 woning waarbij een grote vide op de zolder is gemaakt.

Lees verder


Vier watervilla’s Kortenhoef

Op een geweldige locatie gelegen aan het water de Wijde Blik nabij Loosdrecht worden vier eigentijdse waterwoningen gerealiseerd.

Lees verder

Recent nieuws
Linked-In
Wij hechten veel waarde aan een goed netwerk van zowel particulieren als professionals. Voeg Maxim Winkelaar eenvoudig toe in uw netwerk via zijn Linked-In profiel.
Ons team versterken?
Wil je in een inspirerende kleinschalige werkomgeving werken en je bezig houden met hoogwaardig afgewerkte projecten? Kijk dan naar onze vacatures. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.
Contact
Maxim Winkelaar Architects B.V.
Sint Olofspoort 3
1012 AJ Amsterdam
Telefoon +31 (0)20 776 23 15
www.maximwinkelaar.com mail(at)maximwinkelaar.com