Hotel Mauritskade Amsterdam

Grote renovatie met herbestemming naar een luxe 4+ sterren hotel met 120 hotelkamers en ondergrondse parkeergarage in Amsterdam.

Het gebouw bevindt zich aan de Mauritskade gelegen aan de rand van het Oosterpark te Amsterdam. Het project betreft een grote renovatie met herbestemming naar een luxe 4+ sterren hotel. Aan het bestaande gebouw komt een nieuw te bouwen vleugel met een ondergrondse parkeergarage. Het omliggende terrein wordt opnieuw ingedeeld en wordt onderdeel van het vernieuwde Oosterpark.

Historie
Het voormalig Ontleedkundig laboratorium (1907-1909) werd gebouwd op een ontruimd gedeelte van de in 1894 gesloten (oude) Oosterbegraafplaats. Op een situatietekening die direct na de bouw van het laboratorium is vervaardigd, is het gebouw nog helemaal omgeven door de oude begraafplaats. De plaats van het Ontleedkundig laboratorium is niet willekeurig gekozen. De botten die bij het opruimen van de graven te voorschijn kwamen werden beschikbaar gesteld voor het wetenschappelijk onderzoek in het laboratorium. Het gebouw is ontworpen door architect Jan Bernard (Ko) Springer (1854-1922) die in dienst was van Dienst der Publieke Werken. Springer komt uit een bekend architectengeslacht. Hij was, samen met zijn broer J.L. Springer en A.L. van Gendt, een van de ontwerpers van de rijk geornamenteerde Stadsschouwburg uit 1892-1894 gelegen aan het Leidsche Plein te Amsterdam.

Het hoofdgebouw, het laboratorium, is opgetrokken in een U-vormige bouwmassa. Aan de kant van het Oosterpark is de binnenplaats waar nog een klein gebouwtje staat, op de ontwerptekeningen aangeduid als ‘injectiegebouwtje’. Het hoofdgebouw bestaat uit souterrain, bel-etage, eerste verdieping en een zolder. Het souterrain bestond uit verschillende opslagruimtes. Op de bel-etage was de studiezaal, sectiezaal en een gedeelte voor hersenonderzoek. Op de eerste verdieping was een collegezaal, kamers van hoogleraren en de grote museumzaal. Bekend onder de naam Museum Vrolik. De zolder bestond voornamelijk uit berging en opslag van archiefmateriaal.

Herbestemming en ontwerp
De twee bijgebouwen op het terrein staan achter het hoofdgebouw en hebben een gezamenlijke grondoppervlakte van 450 m2. Deze twee bijgebouwen worden gesloopt. Hier voor in plaats komt aan de achterzijde van het gebouw een nieuw te bouwen vleugel met een grondoppervlakte van 300 m2. Op deze manier komt het gebouw echt in het Oosterpark te staan. De nieuwbouw sluit de binnenplaats af zodat er een carré-vorm ontstaat. Deze vorm bevordert de logistiek in het gebouw en benadrukt de binnenplaats. De binnenplaats krijgt een semi-openbaar karakter. Er komen landschappelijke groene trappen en een watervaltrap die zorgen voor een natuurlijke transitie van park naar gebouw. Het regenwater dat op de binnenplaats komt wordt opgevangen en gebruikt voor de watervaltrap. Onder deze landschappelijke trappen komt een ondergrondse parkeergarage voor ca. 50 auto’s.

De nieuwe gevel krijgt een tweeledige uitstraling. De gevel aan het Oosterpark wordt opgetrokken uit natuursteen horizontale banden in combinatie met verticale blank gelakte Mahonie houten stijlen. De bovenkant van het gebouw wordt met een dikkere natuurstenen band als moderne kroonlijst afgesloten. De gevel aan de binnenplaats wordt geheel in glas opgetrokken waarin het oude gebouw reflecteert als een spiegel. Tussen het bestaande gebouw en de nieuwbouw komt een glazen luchtbrug.

In het nieuwe volume komt op de begane grond een restaurant/lunch room met uitzicht op het Oosterpark en op de binnenplaats. In de voormalige museumzaal op de eerste verdieping komt een restaurant in combinatie met een multifunctionele zaal van 350 m2 groot. In het souterrain komt een spa wellness met binnenzwembad. Er komen totaal 120 ruim ingedeelde hotelkamers waarbij ook enkele wellness kamers zijn ontworpen. Deze wellness kamers hebben hun eigen jacuzzi, sauna, wellness badkamer en ruimte voor een massage tafel. De bel etage bevat zogenaamde entresol kamers. Deze unieke kamers hebben een beneden en bovenverdieping. Alle kamers hebben een bijzonder uitzicht met aan de voorzijde de Mauritskade en achterzijde het Oosterpark.

Jaar: 2013-2016.
Team: Maxim Winkelaar Architects.

Gerelateerde Projecten
Villa Zoetermeer

Deze bestaande woning heeft een grote metamorfose gekregen waarbij het uiterlijk compleet is veranderd naar een moderne villa.

Lees verder

Grachtenpand Amsterdam 3

Grondige renovatie en ontwerp voor vijf luxe appartementen in een grachtenpand in het centrum van Amsterdam.

Lees verder

Villa Bemmel

Moderne witte nieuwbouw villa met grote ramen dat als een sculptuur in het landschap staat. Aan de achterzijde is een grote veranda met glazen dak.

Lees verder


Huis Amsterdam Oud-Zuid 1

Volledige renovatie en interieurontwerp van een gedateerd 19e eeuws gebouw naar een high end luxe woonhuis in het chique Amsterdam Oud-Zuid.

Lees verder

Villa Vinkeveen 1

Op een prachtig gelegen perceel aan de Baambrugse Zuwe in Vinkeveen is een nieuwe vrijstaande woning gebouwd.

Lees verder

Villa Zeist

Voor in de kelderruimte van een vrijstaande woning in Zeist is een ontwerp gemaakt voor een thuis spa wellness met zwembad en sauna.

Lees verder


Huis Amstelveen

Deze karakteristieke woning uit 1930 is compleet gerenoveerd. De woning heeft ook aan de achterzijde een uitbouw gekregen met een daklicht.

Lees verder

Huis Bussum

Complete verbouwing van een jaren '30 woning waarbij een grote vide op de zolder is gemaakt.

Lees verder

Vier watervilla’s Kortenhoef

Op een geweldige locatie gelegen aan het water de Wijde Blik nabij Loosdrecht worden vier eigentijdse waterwoningen gerealiseerd.

Lees verder


Grachtenpand Amsterdam 1

Grondige renovatie en restauratie met funderingsherstel van een monumentaal grachtenpand in het centrum van Amsterdam.

Lees verder

Recent nieuws
Linked-In
Wij hechten veel waarde aan een goed netwerk van zowel particulieren als professionals. Voeg Maxim Winkelaar eenvoudig toe in uw netwerk via zijn Linked-In profiel.
Ons team versterken?
Wil je in een inspirerende kleinschalige werkomgeving werken en je bezig houden met hoogwaardig afgewerkte projecten? Kijk dan naar onze vacatures. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.
Contact
Maxim Winkelaar Architects B.V.
Keizersgracht 75
1015 CE Amsterdam
Telefoon +31 (0)20 776 23 15
www.maximwinkelaar.com mail(at)maximwinkelaar.com