Landhuis Doorn

Deze landelijke villa heeft een grootschalige duurzame renovatie gekregen met een moderne uitbouw.

Duurzame renovatie landhuis
Midden tussen de bossen op de Utrechtse Heuvelrug staat een bijzonder woonhuis. De woning is gerenoveerd waarbij de nadruk lag op duurzaamheid. De vrijstaande villa is in het begin van de 20ste eeuw gebouwd en de woning kenmerkt zich door wit geschilderde buitenmuren en een rieten kap. Op het terrein staat ook een dubbele garage in de stijl van de woning waarbij het geheel de karakteristiek heeft van een Engelse cottage omringd door een grote, fraai aangelegde tuin. De woning is gedurende de afgelopen honderd jaar verschillende keren verbouwd. In de jaren ’70 heeft de meest rigoureuze verbouwing plaats gevonden waarbij vooral de zichtbare zijkant van de woning van karakter veranderde door de toevoeging van een ‘over gedimensioneerde’ veranda.

De opdrachtgevers wilden een woning die zowel leefbaar als zeer duurzaam is. Een van de wensen was dat alle verblijfsruimten, met het oog op de toekomst, op de begane grond werden gesitueerd zodat een goed toegankelijk gebouw zou ontstaan. Alle wensen zo goed mogelijk geïnventariseerd en omgezet in een ontwerp. Tijdens het ontwerpproces werd nauwkeurig in kaart gebracht welke onderdelen van het huis konden worden hergebruikt, zodat niets achteloos uit het gebouw werd verwijderd.

Duurzaam ontwerp
Naast een grondige renovatie van het woonhuis werd de aanwezige veranda betrokken bij de woning en uitgebreid met een stukje nieuwbouw. De afwerking van de bestaande veranda was in de loop van de jaren zeer gedateerd, maar door de situering ten opzichte van de andere woonvertrekken was deze ruimte zeer geschikt voor een hergebruik als slaapkamer met hieraan een spa/wellness. De gevels van de veranda en de nieuwbouw zijn bekleed met Accoya® hout, een duurzaam product dat door en door gemodificeerd is en 50 jaar of langer stand houdt. Vanwege de ligging in het bos is er gekozen voor een verticale houten bekleding, zodat de nieuwbouw verweven is met de locatie. De houten gevel speelt ook goed samen met het rieten dak. Het Accoya® regelwerk heeft een onderlinge afstand van 1 cm. Dit is bewust gedaan om het geheel minder massief te maken. De borstwering van het platte dak is semi-transparant. Het regelwerk is daar om en om bevestigd, waardoor een gedeelte van het huis nog goed zichtbaar is. Een gedetailleerde afdeklat aan de bovenzijde is de bekroning van de verticaliteit en maakt het geheel tot een subtiele doos. De veranda is gedeeltelijk op het zuidwesten georiënteerd en daar hebben de architecten glazen vouwwanden toegepast. Deze kunnen geheel worden opengezet waardoor de binnen-buiten relatie wordt versterkt.

Duurzame techniek
Naast hergebruik is er in de woning voor duurzame energieoplossingen gekozen. Zo is er in het gehele huis een nieuwe tegelvloer met vloerverwarming gekomen. In de kelder is een warmtepomp geplaatst met leidingen diep in de grond (160 meter). De warmtepomp maakt gebruik van aardwarmte om de woning te verwarmen. Tezamen met de vloerverwarming levert dit een goede energiebesparing op. Naast de warmtepomp heeft de opdrachtgever voor zonne-energie gekozen om onder andere de jacuzzi in de spa/wellness te verwarmen. Het dakterras van de omklede veranda was hier zeer geschikt voor. Hier is een ruimte gereserveerd waar de zonnepanelen achter de deels open borstwering ligt. Naast de keuzes voor de duurzame gevel en energievoorziening werd er ook nagedacht over hergebruik van goede bestaande elementen in de woning. Zo werd de keuken voorzien van een nieuwe verflaag en moderne inbouwapparatuur, zodat deze weer in perfecte staat verkeerd. Ook werden zonneschermen schoongemaakt en verhangen zodat deze weer optimaal functioneren.

De voorzijde van de woning is geheel traditioneel gebleven in Engelse cottage stijl. Aan de zijkant en de achterkant, waar de veranda zich bevindt, heeft de woning een nieuw gezicht gekregen. Ook is aan de achterzijde een nieuwe entree gemaakt waardoor dit als het ware een tweede maar moderne voorzijde is geworden. Door de keuze voor de houten gevel met grote raampartijen levert deze zijde een afgewogen contrast met de bestaande bouw. Het gehele project is een doordacht succesvol en duurzame renovatie geworden.

Jaar: 2008-2009.
Team: Maxim Winkelaar, Bob Ronday, Jurgen Van Denderen en Quintin Tonnard.
Fotografie: Chiel de Nooyer.

Gerelateerde Projecten
Villa Zoetermeer

Deze bestaande woning heeft een grote metamorfose gekregen waarbij het uiterlijk compleet is veranderd naar een moderne villa.

Lees verder

Grachtenhuis Amsterdam 2

Grondige renovatie en restauratie met funderingsherstel van een monumentaal grachtenpand in het centrum van Amsterdam.

Lees verder

Huis Amsterdam Oud-Zuid 1

Volledige renovatie en interieurontwerp van een gedateerd 19e eeuws gebouw naar een high end luxe woonhuis in het chique Amsterdam Oud-Zuid.

Lees verder


Villa Bemmel

Moderne witte nieuwbouw villa met grote ramen dat als een sculptuur in het landschap staat. Aan de achterzijde zit een grote veranda met glazen dak.

Lees verder

Spa Wellness Villa Zeist

Voor in de kelderruimte van een vrijstaande woning in Zeist is een ontwerp gemaakt voor een thuis spa wellness met zwembad en sauna.

Lees verder

Villa Vinkeveen 1

Op een prachtig gelegen perceel aan de Baambrugse Zuwe in Vinkeveen wordt een nieuw opgetrokken vrijstaande woning gebouwd.

Lees verder


Huis Amstelveen 1

Deze karakteristieke woning uit 1930 is compleet gerenoveerd. De woning heeft ook aan de achterzijde een uitbouw gekregen met een daklicht.

Lees verder

Cluster Damrak Amsterdam

Een cluster van twee panden aan het Damrak en twee panden aan de Nieuwendijk in Amsterdam wordt grondig gerenoveerd en herbestemd.

Lees verder

Huis Bussum

Complete verbouwing van een jaren '30 woning waarbij een grote vide op de zolder is gemaakt.

Lees verder


Hotel Mauritskade Amsterdam

Grote renovatie met herbestemming naar een luxe 4+ sterren hotel met 120 hotelkamers en ondergrondse parkeergarage in Amsterdam.

Lees verder

Recent nieuws
Linked-In
Wij hechten veel waarde aan een goed netwerk van zowel particulieren als professionals. Voeg Maxim Winkelaar eenvoudig toe in uw netwerk via zijn Linked-In profiel.
Vacatures en stageplekken
Momenteel zijn er geen vacatures of stageplekken meer beschikbaar. Ons team is compleet. We ontvangen dagelijks open sollicitaties en kunnen daarom niet persoonlijk op alle sollicitaties reageren.
Contact
Maxim Winkelaar Architects
Sint Olofspoort 3
1012 AJ Amsterdam
Telefoon +31 (0)20 776 23 15
www.maximwinkelaar.com mail(at)maximwinkelaar.com