Villa Zoetermeer

Deze bestaande woning heeft een grote metamorfose gekregen waarbij het uiterlijk compleet is veranderd naar een moderne villa.

Locatie
De woning is gelegen aan de rand van een woonwijk op een perceel grenzend aan natuurgebied Noord Aa in Zoetermeer. Deze bestaande woning heeft een grote metamorfose gekregen waarbij het uiterlijk compleet is veranderd naar een moderne villa. Het originele woonhuis bestond uit een hoofdvolume van 3 lagen met daartegen een schuine serre geplaatst van twee verdiepingen hoog. Deze in glas en koper uitgevoerde schuine kap heeft helaas vanaf het begin tot onacceptabele lekkages en een onaanvaardbaar binnenklimaat geleid. De bewoners hebben destijds jarenlang geduldig geprobeerd met de tekortkomingen te leven, maar uiteindelijk moesten zij er aan toegeven om de woning grondig te verbouwen. De bouwtechnische kwaliteit van het hoofdvolume was zodanig goed, dat het met aanpassingen aan kopgevels en dak gehandhaafd kon worden.

Concept
Er is een ontwerp gemaakt van in elkaar grijpende lijnen en volumes. Alle vier de gevels hebben een individueel karakter gekregen door het toepassen van in- en uitspringende massa’s. Voorbeelden hiervan zijn de loggia van de woonkamer achter de voorgevel, de uitbouw van de keuken met daarop een balkon aan de achtergevel als voortzetting van de gesloten lange zijgevel en het dakoverstek van het oude hoofdvolume dat naar het zuiden is gericht. De gevels zijn voorzien van strak stucwerk in combinatie met een houten gevelbekleding. De vorm en rondingen in de gevel zorgen voor samenhang in het ontwerp en de omgeving en geeft bovendien een speels effect.

Interieur
Er is een omgekeerd woonconcept toegepast. De woonkamer is op de eerste verdieping geplaatst zodat er volop zicht is op en over het water. In de woonkamer is een brede gashaard geplaatst die de kamer in tweeën deelt. Enerzijds is de zithoek met het uitzicht op de Noord Aa en aan de achterzijde is het tv-gedeelte. Ook zit er op deze verdieping een pantry, studie en speelkamer.

Op de begane grond is de keuken en master bedroom met en-suite badkamer en inloopkast gesitueerd. Op de tweede verdieping zijn nog twee ruime slaapkamers met een eigen badkamer.

Duurzame aspecten
De overstekken die gemaakt zijn, houden in de zomer de warmte van de zon tegen en in de winter, doordat de zon dan lager staat, komt er juist extra licht en warmte de woning binnen. Op het hoge dak van de woning zijn zonnepanelen geplaatst. Door de hoge borstwering zijn de zonnepanelen niet zichtbaar vanaf de straat.

Jaar: 2011-2013.
Team: Maxim Winkelaar Architects en Van Rossum Constructeurs Bouwkunde.
Aannemer: Bouwbedrijf Hempelmann.
Fotografie: Maxim Winkelaar Architects ism. ©Nelis.
Awards: Genomineerd voor de ECOLA Awards 2015 (European Conference of Leading Architects) en in jaarboek Welstandscommissie Gemeente Zoetermeer.

Gerelateerde Projecten
Villa Zoetermeer

Deze bestaande woning heeft een grote metamorfose gekregen waarbij het uiterlijk compleet is veranderd naar een moderne villa.

Lees verder

Grachtenpand Amsterdam 3

Grondige renovatie en ontwerp voor vijf luxe appartementen in een grachtenpand in het centrum van Amsterdam.

Lees verder

Villa Bemmel

Moderne witte nieuwbouw villa met grote ramen dat als een sculptuur in het landschap staat. Aan de achterzijde is een grote veranda met glazen dak.

Lees verder


Huis Amsterdam Oud-Zuid 1

Volledige renovatie en interieurontwerp van een gedateerd 19e eeuws gebouw naar een high end luxe woonhuis in het chique Amsterdam Oud-Zuid.

Lees verder

Villa Vinkeveen 1

Op een prachtig gelegen perceel aan de Baambrugse Zuwe in Vinkeveen is een nieuwe vrijstaande woning gebouwd.

Lees verder

Villa Zeist

Voor in de kelderruimte van een vrijstaande woning in Zeist is een ontwerp gemaakt voor een thuis spa wellness met zwembad en sauna.

Lees verder


Huis Amstelveen

Deze karakteristieke woning uit 1930 is compleet gerenoveerd. De woning heeft ook aan de achterzijde een uitbouw gekregen met een daklicht.

Lees verder

Huis Bussum

Complete verbouwing van een jaren '30 woning waarbij een grote vide op de zolder is gemaakt.

Lees verder

Vier watervilla’s Kortenhoef

Op een geweldige locatie gelegen aan het water de Wijde Blik nabij Loosdrecht worden vier eigentijdse waterwoningen gerealiseerd.

Lees verder


Grachtenpand Amsterdam 1

Grondige renovatie en restauratie met funderingsherstel van een monumentaal grachtenpand in het centrum van Amsterdam.

Lees verder

Recent nieuws
Linked-In
Wij hechten veel waarde aan een goed netwerk van zowel particulieren als professionals. Voeg Maxim Winkelaar eenvoudig toe in uw netwerk via zijn Linked-In profiel.
Ons team versterken?
Wil je in een inspirerende kleinschalige werkomgeving werken en je bezig houden met hoogwaardig afgewerkte projecten? Kijk dan naar onze vacatures. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.
Contact
Maxim Winkelaar Architects B.V.
Sint Olofspoort 3
1012 AJ Amsterdam
Telefoon +31 (0)20 776 23 15
www.maximwinkelaar.com mail(at)maximwinkelaar.com