Vier watervilla’s Kortenhoef

Op een geweldige locatie gelegen aan het water de Wijde Blik nabij Loosdrecht worden vier eigentijdse waterwoningen gerealiseerd.

Locatie
Voor Jachthaven Kortenhoef hebben wij vier duurzame, energie neutrale watervilla’s ontworpen die deel uitmaken van het concept “Haven Lake Village”. De vier waterwoningen worden op een schiereiland bij de jachthaven gerealiseerd. Het schiereiland kan als een natuurlijke, groene steiger gezien worden. Het schiereiland wordt een landschap van gras, beplantingen en er wordt een groenstrook aangebracht.

Concept en duurzame aspecten
De woonunits hebben elk een afmeting van 20 x 6 meter, beslaan per stuk een oppervlakte van 120 m2 en zijn 360 m3 groot. Het ontwerp is tot stand gekomen door drie ontwerpsystemen toe te passen:

1. Passief ontwerp
Door de woonvolumes te draaien en verder uit elkaar te plaatsen is de oriëntatie op de zon geoptimaliseerd en worden de natuurlijke doorzichten versterkt. Door in het ontwerp rekening te houden met de bezonning, oriëntatie en de functionele indeling zal dit – nog zonder toepassing van technische installaties – al effect hebben op de energiehuishouding. Het dakoverstek is niet alleen een onderdeel van de architectuur maar heeft een zeer belangrijk aandeel in het gebruik van passieve zonne-energie. In de zomersituatie zorgt het overstek ervoor dat er geen direct zonlicht de woning binnentreedt. Dit voorkomt ongewenste opwarming. In de winter is de zonstand lager dan in de zomer. Het zonlicht ondervindt in deze tijd van het jaar geen hinder van het overstek en kan de woning verwarmen.

2. Technisch ontwerp
De schil van het woonvolume wordt met hoogwaardige isolatiematerialen geïsoleerd. De Rc waarden (warmteweerstand) van constructies worden hoger uitgevoerd dan wordt gesteld in het bouwbesluit. Ook wordt er triple beglazing toegepast om de gehele schil zo goed mogelijk te isoleren. De woonunits krijgen een warmtepomp installatie met WTW systeem (geheel gasloos) in combinatie met zonnepanelen. De overtollige energie die door de woningen wordt opgewekt, wordt gebruikt voor het terrein. Denk hierbij aan oplaadpunten voor de elektrische fiets, de elektrische boot, elektrische auto, terreinverlichting etc.

3. Contextueel ontwerp
Vanuit het bestemmingsplan is het mogelijk de diepte in te gaan. Echter is gekozen dit niet te doen zodat de waterhuishouding minimaal wordt aangetast en het vrij onder de woonunit door kan stromen, geen slibvorming ontstaat en er geen wateroppervlak verloren gaat. Voor de flora en fauna is dit gunstiger omdat vissen eronder door kunnen zwemmen en er ook kunnen schuilen. De doorstroom van water is gunstiger voor behoud van zuurstofrijk water en er in de luwte minder snel bagger ophoopt. Onder de woningen kunnen vleermuizen verblijven en boerenzwaluwen hun nesten bouwen. Om ze te helpen zouden er een paar kunstnesten kunnen worden opgehangen.

Rondom de waterwoningen wordt riet of lisdodde geplant. Dat kan ook beter groeien als het water er langs stroomt en in verbinding staat met het open water. Vissen kunnen dan beter gebruik maken van de rietzone om er te schuilen en te paaien.

Interieur
De woningen hebben drie slaapkamers, een badkamer en een grote leefruimte met veranda. De opbouw van het volume wordt in houtskeletbouw uitgevoerd. Hout is een duurzaam product, indien het uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is en het FSC en CE keurmerk heeft. Het uitgekozen hout heeft een verhittings- en afkoelingsproces ondergaan waardoor de cel structuur van het hout veranderd. Er ontstaat een mooie diepzwarte kleur en de isolatiekenmerken worden verbeterd. Door grote glasvlakken toe te passen wordt er een grote lichtopbrengst behaald. Met HR+++ triple glas wordt er een zeer hoge isolatiewaarde gehaald, zodat er minder warmte uit de woning verdwijnt.

Jaar: 2017-2019.
Team: Maxim Winkelaar Architects, KlimaatRaad en Bouwpartners Engineering.

Gerelateerde Projecten
Villa Zoetermeer

Deze bestaande woning heeft een grote metamorfose gekregen waarbij het uiterlijk compleet is veranderd naar een moderne villa.

Lees verder

Villa Bemmel

Moderne witte nieuwbouw villa met grote ramen dat als een sculptuur in het landschap staat. Aan de achterzijde is een grote veranda met glazen dak.

Lees verder

Huis Amsterdam Oud-Zuid 1

Volledige renovatie en interieurontwerp van een gedateerd 19e eeuws gebouw naar een high end luxe woonhuis in het chique Amsterdam Oud-Zuid.

Lees verder


Villa Vinkeveen 1

Op een prachtig gelegen perceel aan de Baambrugse Zuwe in Vinkeveen is een nieuwe vrijstaande woning gebouwd.

Lees verder

Huis Amstelveen

Deze karakteristieke woning uit 1930 is compleet gerenoveerd. De woning heeft ook aan de achterzijde een uitbouw gekregen met een daklicht.

Lees verder

Huis Bussum

Complete verbouwing van een jaren '30 woning waarbij een grote vide op de zolder is gemaakt.

Lees verder


Vier watervilla’s Kortenhoef

Op een geweldige locatie gelegen aan het water de Wijde Blik nabij Loosdrecht worden vier eigentijdse waterwoningen gerealiseerd.

Lees verder

Grachtenpand Amsterdam 1

Grondige renovatie en restauratie met funderingsherstel van een monumentaal grachtenpand in het centrum van Amsterdam.

Lees verder

Villa Abcoude

Deze vrijstaande villa is ontworpen op een vrije kavel van de nieuwbouwlocatie Land van Winkel.

Lees verder


Villa Langeraar

Voor een bestaande villa gelegen op een ruime perceel grenzend aan de Langeraarse plassen hebben wij een compleet renovatie ontwerp gemaakt.

Lees verder

Recent nieuws
Linked-In
Wij hechten veel waarde aan een goed netwerk van zowel particulieren als professionals. Voeg Maxim Winkelaar eenvoudig toe in uw netwerk via zijn Linked-In profiel.
Ons team versterken?
Wil je in een inspirerende kleinschalige werkomgeving werken en je bezig houden met hoogwaardig afgewerkte projecten? Kijk dan naar onze vacatures. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.
Contact
Maxim Winkelaar Architects B.V.
Keizersgracht 75
1015 CE Amsterdam
Telefoon +31 (0)20 776 23 15
www.maximwinkelaar.com mail(at)maximwinkelaar.com