Grachtenpand Amsterdam 3

Grondige renovatie en ontwerp voor vijf luxe appartementen in een grachtenpand in het centrum van Amsterdam.

Locatie en historie
In het midden van het bruisende centrum van Amsterdam staat dit prachtige gebouw, gelegen aan het rustige zuidelijke gedeelte van de gracht. Aan deze zijde van de burgwallen staat het vol monumentale grachtenpanden uit de Gouden Eeuw en overblijfselen van de vele kloosters die hier in de middeleeuwen stonden.

Het gebouw is door bekende architect W. Hamer (1841-1913) ontworpen en gebouwd als kantoorpand in 1892. Het gebouw valt onder de zogenaamde bouwstijl ‘Oud Hollands grachtenpand’ (een neo-renaissance stijl). Door de schaalgrootte van het gebouw wordt het pand gezien als een ‘blow up’ grachtenpand. De gevel kenmerkt zich door de helderrode strengperssteen en een groot en hoog opgetrokken klokgevel. Aan de achterzijde van het gebouw is in de jaren ’30 van de vorige eeuw een uitbreiding gekomen ten behoeve van de keuring van tabak. Deze uitbouw op de begane grond heeft een industriële zaagdak constructie waardoor er veel daglicht in de ruimte komt. In de jaren ’70 is het gebouw in andere handen gekomen en grondig verbouwd tot kantoor. In deze verbouwing is onder andere de originele achtergevel gesloopt en zijn er stalen puien met enkel glas voor in de plaats gekomen. Het originele interieur is in deze tijd grotendeels verloren gegaan.

Architect Willem Hamer volgde in de voetsporen van zijn grootvader Willem Hamer Sr. (1773-1858) en vader Pieter Johannes Hamer (1812-1887), die ook beide architect waren. Samen met zijn vader ontwierp hij het Vondelparkpaviljoen wat in 1881 werd geopend. Ook ontwierp hij het Hotel de l’Europe in Amsterdam in neo-renaissancestijl. Dit hotel werd in 1896 geopend.

Ontwerp
Het gebouw is volledig gerenoveerd en getransformeerd van kantoorruime naar vijf luxe appartementen. De plint van de voorgevel is aangepast en de entree is weer verplaatst naar de zijde waar deze zich oorspronkelijk bevond. Aan de achterzijde van het gebouw is een dakopbouw gerealiseerd op de bestaande uitbouw. De gehele achtergevel is vervangen door een nieuwe zwarte geïsoleerde aluminium vliesgevel. Deze nieuwe gevel geeft een mooi contrast tussen de oude en nieuwe architectuur. Aan de achterzijde zijn drie balkons bevestigd en op de uitbouw is een ruim dakterras gerealiseerd. De kap is volledig vernieuwd en geïsoleerd, ook zijn er geïsoleerde voorzetwanden geplaatst zodat de appartementen een hoog energie label hebben.

In het bestaande trapgat is een nieuwe trap met lift geplaatst. Het appartement gelegen op de begane grond is het grootste en telt 3 slaapkamers, twee badkamers en diverse inloopkasten. De appartementen gelegen op de eerste, tweede en derde verdieping hebben elk twee slaapkamers en twee badkamers. De penthouse telt drie slaapkamers, een badkamer en heeft een privé toegang met de lift. Alle (inbouw-)kastenwanden en keukens in het project zijn ook door ons ontworpen.

Jaar: 2016-2018.
Team: Maxim Winkelaar Architects en Brouwer & Kok Constructeurs.
Aannemer: P.A. van Miltenburg & Zn.
Fotografie: Anne van Houwelingen en Maxim Winkelaar Architects.

Gerelateerde Projecten
Villa Zoetermeer

Deze bestaande woning heeft een grote metamorfose gekregen waarbij het uiterlijk compleet is veranderd naar een moderne villa.

Lees verder

Grachtenpand Amsterdam 3

Grondige renovatie en ontwerp voor vijf luxe appartementen in een grachtenpand in het centrum van Amsterdam.

Lees verder

Villa Bemmel

Moderne witte nieuwbouw villa met grote ramen dat als een sculptuur in het landschap staat. Aan de achterzijde is een grote veranda met glazen dak.

Lees verder


Huis Amsterdam Oud-Zuid 1

Volledige renovatie en interieurontwerp van een gedateerd 19e eeuws gebouw naar een high end luxe woonhuis in het chique Amsterdam Oud-Zuid.

Lees verder

Villa Naarden

Voor dit vrijstaande woonhuis is een nieuw ontwerp voor de keuken gemaakt. De keuken heeft een betonnen aanrechtblad en kasten van licht eiken.

Lees verder

Villa Vinkeveen 1

Op een prachtig gelegen perceel aan de Baambrugse Zuwe in Vinkeveen is een nieuwe vrijstaande woning gebouwd.

Lees verder


Villa Zeist

Voor in de kelderruimte van een vrijstaande woning in Zeist is een ontwerp gemaakt voor een thuis spa wellness met zwembad en sauna.

Lees verder

Huis Amstelveen

Deze karakteristieke woning uit 1930 is compleet gerenoveerd. De woning heeft ook aan de achterzijde een uitbouw gekregen met een daklicht.

Lees verder

Huis Bussum

Complete verbouwing van een jaren '30 woning waarbij een grote vide op de zolder is gemaakt.

Lees verder


Grachtenpand Amsterdam 1

Grondige renovatie en restauratie met funderingsherstel van een monumentaal grachtenpand in het centrum van Amsterdam.

Lees verder

Recent nieuws
Linked-In
Wij hechten veel waarde aan een goed netwerk van zowel particulieren als professionals. Voeg Maxim Winkelaar eenvoudig toe in uw netwerk via zijn Linked-In profiel.
Ons team versterken?
Wil je in een inspirerende kleinschalige werkomgeving werken en je bezig houden met hoogwaardig afgewerkte projecten? Kijk dan naar onze vacatures. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.
Contact
Maxim Winkelaar Architects B.V.
Keizersgracht 75
1015 CE Amsterdam
Telefoon +31 (0)20 776 23 15
www.maximwinkelaar.com mail(at)maximwinkelaar.com