Watergaten woningen

Het prijswinnende concept Watergaten® is een nieuw woonconcept voor op water. Deze drijvende woningen kunnen overal gebouwd worden.

Watergaten® is een nieuwe visie op het drijvend wonen waarmee we de Eerste Prijs hebben gewonnen. Met dit vernieuwde concept hebben we ook diverse architectuur nominaties en awards ontvangen.

Concept
Het concept is een betonnen bak die het water wegdrukt. Hierdoor wordt er een nieuwe ruimte gecreëerd om in te bouwen. Er ontstaat een ‘watergat’! In dit watergat wordt een los volume geplaatst waardoor de restruimte in deze bak als buitenruimte wordt gebruikt. Het woonblok zelf heeft een lichte opbouw en kan diverse esthetische vormen aannemen. Het uitgangspunt voor Watergaten® is dat de binnenruimte minimaal gelijk is aan de buitenruimte. De buitenruimte in de bak biedt vele voordelen. Het is mogelijk om hierin bijvoorbeeld een tuin, een terras of zelfs een zwembad te maken. Het voordeel van de buitenruimte in de bak is dat het windluw is, het biedt veel privacy en biedt een veilige omgeving voor kinderen. Het woonvolume in de betonnen bak is zó ingedeeld dat het alle voordelen van wonen op het water combineert. Op het waterniveau bevindt zich altijd de entree, ook zit er op dit niveau altijd een terras. Dit terras heeft een sterke binnen-buiten relatie doordat deze grenst aan zowel het water als de woonverdieping. Dit terras is zeer geschikt voor het aanmeren van een boot of om lekker aan te zitten met de benen in het water. Ook is het mogelijk om bij ontwerpen met een platdak een dakterras te maken, dit biedt een geweldig uitzicht over het water. In de Watergaten® ontwerpen wordt er naar een optimale verhouding tussen de binnen- en buitenruimte gestreefd en wordt er veel gewerkt met zichtlijnen. Veranda’s, patio’s en vides zijn een terugkerend element in de ontwerpen. Op deze manier wordt het wonen in een ‘watergat’ een ware beleving.
Techniek De techniek speelt een belangrijke rol bij de waterwoningen. De betonnen bak drijft in het water. De diepgang kan men zelf bepalen en heeft weer invloed op het drijfvermogen. De opwaartse kracht is gelijk aan het gewicht van het verplaatste water. Uiteraard zijn er nog meer factoren die meespelen bij het bepalen van het drijfvermogen van de woning. Bij het drijven moet men rekeningen houden met waterdichtheid en de verankering van de woningen. Hierbij speelt de materialisatie niet alleen een esthetische maar ook een technische rol. De basis, ofwel een flexibele fundering, bestaat uit een waterdichte betonnen bak die voor het drijfvermogen en de bescherming tegen het water zorgt. Door hoogwaardig beton toe te passen wordt er een bak gecreëerd die waterdicht is en een zeer lange levensduur heeft. Om het geheel niet te zwaar te maken wordt er een relatief lichte opbouw geplaatst in de betonnen bak. Deze lichte constructie zal uitgevoerd worden volgens het houtskeletbouw principe. Uiteraard wordt de gehele constructie berekend door een ingenieursbureau. In de woning wordt er voor een waterhuishouding gekozen die aansluit bij de omgeving. Doordat de woning deels bestaat uit een open betonbak, zal hier regenwater in terecht komen. Elke waterwoning heeft dan ook een pomp nodig, voor optimale zekerheid worden er in alle watergaten® altijd een tweede pomp geplaatst. Er is in elk ontwerp een speciale ruimte gereserveerd voor installaties. De tuin in de betonnen bak is te vergelijken met een grasdak. De opbouw van deze vegetatielaag heeft een voedingslaag, een wortelbestendige laag en een drainage laag. Deze drainage laag wordt gekoppeld aan het grijswatercircuit.

Duurzaamheid
Naast de lange levensduur van het hoogwaardige beton wordt de opbouw van het volume vaak in houtskeletbouw uitgevoerd. Hout is een duurzaam product, indien het uit duurzaam beheerde bossen afkomstig is, en wordt veel toegepast voor constructie maar ook voor gevel- en dak bekleding en voor het maken van de terrassen. Door grote glasvlakken toe te passen wordt er een grote lichtopbrengst behaald. Met HR++ glas wordt er een hoge isolatiewaarde gehaald, zodat er minder warmte uit de woning verdwijnt. In de woning wordt er voor een waterhuishouding gekozen die aansluit bij de omgeving. Doordat de betonnen bak deels open is, zal er regenwater in terecht komen. Dit water wordt samen met eventuele aanvulling van het water waarin de Watergaten® ligt, gebruikt voor onder andere besproeien van de beplanting. Samen met het ’grijswater’ uit de woning kan het water ook gebruikt worden voor het spoelen van toiletten. In de ontwerpen worden vaak dakoverstekken toegepast, deze hebben een belangrijk aandeel in het gebruik van passieve zonne-energie. In de zomersituatie zorgt het overstek ervoor dat er geen direct zonlicht de woning binnentreedt. Dit voorkomt ongewenste opwarming. In de winter is de zonnestand lager dan in de zomer. Het zonlicht ondervindt geen hinder van het overstek en kan de woning verwarmen. Ook is mogelijk de waterwoningen te voorzien van zonnecollectoren en in combinatie met een warmtepomp kan dit aanzienlijke energiebesparingen opleveren. Samen met de opdrachtgever wordt er altijd een analyse energieprestatienormering tot stand gebracht en wordt er advies gegeven omtrent duurzaam bouwen.

Klimaatverandering
Nederland staat alom bekend om de strijd die wordt gevoerd tegen het water. Doordat het land zich deels onder de zeespiegel bevindt, zal deze strijd nooit ophouden. In de toekomst zal het echter minder vanzelfsprekend zijn om het water buiten te sluiten. Door de huidige klimaatveranderingen wordt steeds duidelijker dat er anders moet worden omgesprongen met onze waterhuishouding. De overheid speelt hier al op in door het water meer ruimte te geven die het nodig heeft, voordat het zelf die ruimte neemt. Dit betekent dat we in het landschap en in de stad ruimte moeten maken om (overtollig) water op te slaan en dat we rivieren in noodgevallen gecontroleerd buiten hun oevers moeten kunnen laten treden. Dit is geen gemakkelijke boodschap voor een land dat al eeuwenlang trots is op zijn inpoldering, maar het biedt ook nieuwe mogelijkheden voor dynamische wonen een meervoudig ruimtegebruik. Meebewegen met de natuurlijke loop van beken, rivieren en de zee is de enige manier om in de toekomst het hoofd boven water te houden. Watergaten® speelt in op deze veranderingen, doordat de woningen zich niet verzetten tegen het water maar er juist in meegaan. In tijd van overstromingen houden deze waterwoningen de voeten droog. Watergaten® zijn duurzame drijvende woningen die anticiperen op klimaatveranderingen in de toekomst. Watergaten® fungeren als een schaalmodel van Nederland. De betonbak is de waterkering, zoals de dijken dit zijn voor Nederland. Het drainagesysteem in de betonbak werkt zoals het gemaal in de polder. Doordat de bak het water wegdrukt ontstaat er in het water een nieuwe ruimte, zoals de polders Nederland hebben uitgebreid.

Jaar: 2006-2009.
Team: Architectencombinatie Maxim Winkelaar en Bob Ronday.
Awards: Eerste Prijs en diverse architectuur nominaties ontvangen.

Gerelateerde Projecten
Villa Zoetermeer

Deze bestaande woning heeft een grote metamorfose gekregen waarbij het uiterlijk compleet is veranderd naar een moderne villa.

Lees verder

Villa Bemmel

Moderne witte nieuwbouw villa met grote ramen dat als een sculptuur in het landschap staat. Aan de achterzijde is een grote veranda met glazen dak.

Lees verder

Villa Vinkeveen 1

Op een prachtig gelegen perceel aan de Baambrugse Zuwe in Vinkeveen is een nieuwe vrijstaande woning gebouwd.

Lees verder


Vier watervilla’s Kortenhoef

Op een geweldige locatie gelegen aan het water de Wijde Blik nabij Loosdrecht worden vier eigentijdse waterwoningen gerealiseerd.

Lees verder

Villa Abcoude

Deze vrijstaande villa is ontworpen op een vrije kavel van de nieuwbouwlocatie Land van Winkel.

Lees verder

Villa Langeraar

Voor een bestaande villa gelegen op een ruime perceel grenzend aan de Langeraarse plassen hebben wij een compleet renovatie ontwerp gemaakt.

Lees verder


Watergaten woningen

Het prijswinnende concept Watergaten® is een nieuw woonconcept voor op water. Deze drijvende woningen kunnen overal gebouwd worden.

Lees verder

Hotel Mauritskade Amsterdam

Grote renovatie met herbestemming naar een luxe 4+ sterren hotel met 120 hotelkamers en ondergrondse parkeergarage in Amsterdam.

Lees verder

Villa Aruba

Op een nieuwbouwkavel in Palm Beach (Noord) Aruba is een ontwerp gemaakt voor een modern vrijstaand woonhuis gelegen nabij het strand.

Lees verder


Villa Doorn

Deze landelijke villa heeft een grootschalige duurzame renovatie gekregen met een moderne uitbouw.

Lees verder

Recent nieuws
Linked-In
Wij hechten veel waarde aan een goed netwerk van zowel particulieren als professionals. Voeg Maxim Winkelaar eenvoudig toe in uw netwerk via zijn Linked-In profiel.
Ons team versterken?
Wil je in een inspirerende kleinschalige werkomgeving werken en je bezig houden met hoogwaardig afgewerkte projecten? Kijk dan naar onze vacatures. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.
Contact
Maxim Winkelaar Architects B.V.
Keizersgracht 75
1015 CE Amsterdam
Telefoon +31 (0)20 776 23 15
www.maximwinkelaar.com mail(at)maximwinkelaar.com