Duurzaam drijvende woning

Deze moderne futuristische woonboot Collect 2 Give is een vooruitstrevende duurzame zelfvoorzienende drijvende woning.

Deze moderne futuristische woonboot Collect 2 Give is een vooruitstrevende duurzame zelfvoorzienende drijvende woning. Deze woning verzameld zoveel mogelijk milieubewuste energie. De opgewekte energie zal de woning zelf gaan gebruiken, het overschot wordt opgeslagen in accu’s en overtollige energie zal worden gebruikt om de omgeving te verbeteren.

Concept
Duurzaam is niet ‘duurzaam’, of te wel “durable is not sustainable”. Het begrip duurzaam wordt in de Nederlandse taal op twee manieren gebruikt. Ten eerste voor iets wat lang meegaat en ten tweede voor iets wat goed is voor het milieu. In onze visie zijn deze twee betekenissen juist het tegenovergestelde van elkaar. Iets wat lang mee gaat, is helemaal niet goed voor het milieu. Als we kijken naar de natuur bestaat bijna alles uit materiaal dat vergankelijk is. Wanneer er in een natuurlijk materiaal geen energie meer wordt gestopt, vergaat het en dient dit proces weer tot een andere levensvorm op aarde.

Milieuzaam
Wij zullen daarom een nieuw woord gebruiken voor iets wat goed voor het milieu is, namelijk: milieuzaam. Milieuzaam bouwen staat voor: rekening houden met de bewoners en de omwonenden, de sociale omgeving, en de natuur eromheen, het ecologsiche milieu. Kortom rekening houden met het gehele milieu waar een gebouw zich in bevindt.

Vergankelijkheid
Vergankelijkheid is de sleutel tot milieubewuste producten. De mens streeft tegenwoordig in alles wat gefabriceerd wordt naar zo min mogelijk onderhoud. Hierdoor wordt er steeds meer kunststoffen gebruikt. Kunststoffen hebben een veel te lange levensduur voor hun toepassing. Een mobiele telefoon gaat gemiddeld 2 jaar mee, maar het duurt tientallen jaren voor het omhulsel in de natuur afgebroken is. We zullen dus een stap moeten maken van iets wat te lang mee gaat naar iets wat op maat mee gaat. Het werken met vergankelijke materialen zal een bewustere keuze van de bouwer met zich mee brengen. In de toekomst zullen er ‘levende bouwmaterialen’ worden toegepast. Dit levende bouwmateriaal moet gedurende zijn praktische leefduur worden voorzien van energie. Het materiaal dient gevoed te worden. Als de voeding stopt moet het materiaal uit elkaar vallen en vergaan. Energie wordt de sturende kracht om het bouwwerk een ‘levend’ iets te laten worden. Doormiddel van verschillende input en intensiteit van de energie past het gebouw zich aan de omgeving, klimaat, seizoen en dagdeel. Onze conclusie is dan ook dat er niet minder energie moeten worden verbruikt, maar juist meer! Uiteraard moet dit wel op een meest mogelijke effectieve manier gebeuren en alles in oorsprong op basis van zonne-energie, zoals de natuur dat ook doet.

Toekomstvisie
Kunstmatige voorwerpen moeten alleen gemaakt worden van natuurlijke of synthetische materialen die een even lange of mindere lange levensduur hebben als hun toepassing. Door dit computergestuurd te maken, kan er precies bepaald worden, hoelang een materiaal mee moet gaan. Zolang er energie ingestopt wordt, blijft het materiaal bestaan. Wanneer de energietoevoer stopt, houdt het materiaal op met bestaan.

Ontwerp
Tijdens de levensduur van het bouwwerk wordt er zoveel mogelijk milieubewuste energie verzameld als mogelijk. Deze energie wordt ten eerste gebruikt om het bouwwerk te laten groeien tot een woning. Zodra het bouwwerk een woning is geworden, zal de energie die opgewekt wordt, gebruikt worden voor het functioneren van de woning. Indien er een overschot aan energie is, zal dit opgeslagen worden. Wanneer de opslag vol zit, zal de overtollige energie worden gebruikt om de omgeving te verbeteren. Zodra de levensduur van de woning is afgelopen, wordt de verzamelde energie uit het gebouw gebruikt om weg te geven, we noemen daarom ons concept: Collect 2 Give.

Jaar: 2010.
Team: Maxim Winkelaar, Bob Ronday en Janwillem Heutink.
Prijsvraag ontwerp.

Gerelateerde Projecten
Villa Zoetermeer

Deze bestaande woning heeft een grote metamorfose gekregen waarbij het uiterlijk compleet is veranderd naar een moderne villa.

Lees verder

Villa Bemmel

Moderne witte nieuwbouw villa met grote ramen dat als een sculptuur in het landschap staat. Aan de achterzijde is een grote veranda met glazen dak.

Lees verder

Villa Vinkeveen 1

Op een prachtig gelegen perceel aan de Baambrugse Zuwe in Vinkeveen wordt een nieuw opgetrokken vrijstaande woning gebouwd.

Lees verder


Vier watervilla’s Kortenhoef

Op een geweldige locatie gelegen aan het water de Wijde Blik nabij Loosdrecht worden vier eigentijdse waterwoningen gerealiseerd.

Lees verder

Villa Abcoude

Deze vrijstaande villa is ontworpen op een vrije kavel van de nieuwbouwlocatie Land van Winkel.

Lees verder

Villa Langeraar

Voor een bestaande villa gelegen op een ruime perceel grenzend aan de Langeraarse plassen hebben wij een compleet renovatie ontwerp gemaakt.

Lees verder


Watergaten woningen

Het prijswinnende concept Watergaten® is een nieuw woonconcept voor op water. Deze drijvende woningen kunnen overal gebouwd worden.

Lees verder

Hotel Mauritskade Amsterdam

Grote renovatie met herbestemming naar een luxe 4+ sterren hotel met 120 hotelkamers en ondergrondse parkeergarage in Amsterdam.

Lees verder

Villa Aruba

Op een nieuwbouwkavel in Palm Beach (Noord) Aruba is een ontwerp gemaakt voor een modern vrijstaand woonhuis gelegen nabij het strand.

Lees verder


Landhuis Doorn

Deze landelijke villa heeft een grootschalige duurzame renovatie gekregen met een moderne uitbouw.

Lees verder

Recent nieuws
Linked-In
Wij hechten veel waarde aan een goed netwerk van zowel particulieren als professionals. Voeg Maxim Winkelaar eenvoudig toe in uw netwerk via zijn Linked-In profiel.
Ons team versterken?
Wil je in een inspirerende kleinschalige werkomgeving werken en je bezig houden met hoogwaardig afgewerkte projecten? Kijk dan naar onze vacatures. Acquisitie wordt niet op prijs gesteld.
Contact
Maxim Winkelaar Architects B.V.
Sint Olofspoort 3
1012 AJ Amsterdam
Telefoon +31 (0)20 776 23 15
www.maximwinkelaar.com mail(at)maximwinkelaar.com